Hildegard von BingenHildegard von Bingen (1098-1179) was een Duitse benedictijnse abdis en geldt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Als 8-jarige werd zij naar een klooster van de Benedictinessen gebracht voor een uitgebreide opleiding. In 1136 trad zij in bij de Benedictinessen, van wie zij later overste werd.

Zij wordt beschouwd als een universeel geleerde. Naast haar mystieke en theologische geschriften, schreef zij over de natuur, de geneeskundige kracht van planten, fysiologie, pathologie en erotiek. Ook componeerde zij veel hymnen, antifonen en liederen.

Vanaf jonge leeftijd had zij mystieke visioenen die zij liet opschrijven. Ze legde deze voor aan Bernardus van Clairvaux, omdat ze zeker wilde weten dat het om visioenen ging. In 1147 werden haar mystieke gaven erkend en kreeg zij officieel toestemming om erover te schrijven en in het openbaar te spreken, wat heel bijzonder was: een vrouw die met gezag over religie mocht spreken.

Op basis van haar visioenen zijn prachtige miniaturen gemaakt, waaraan op deze bijeenkomsten zeker ook aandacht zal worden besteed.

In 2012 verklaarde paus Benedictus XVI haar heilig, ook werd haar dat jaar de eretitel van Kerklerares verleend. Het centrum van de Hildegardverering is Eibingen bij Rüdesheim am Rhein, waar het gebeente van Hildegard bewaard wordt in een gouden kist.

Begeleider is Jolanda Tuma, pastor en geestelijk verzorger. Zij is als zelfstandige werkzaam voor de Protestantse Kerk en voor het Netwerk voor Levensvragen in de provincie Groningen.


Data en tijd: dinsdag 31 oktober, 14 en 21 november, van 20.00-22.00 uur.
Locatie: Vincentiusgebouw, Sint Vincentiusstraat 6, 9981 AX Uithuizen.
Kosten: € 15,00 (excl. koffie/thee).
Opgave: vóór dinsdag 24 oktober: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0595 415234.