Keltisch kruis in Ierland
Keltisch kruis in Ierland (bron: wikimedia)

Het Westerse Christendom is een rijke traditie. Tegelijk worden we ons er steeds meer van bewust dat zij ook grote beperkingen heeft. Een daarvan is dat de natuur er nogal bekaaid van af lijkt te komen. En onze verhouding tot de natuur blijkt juist van zo groot belang, voor ons milieu, voor onze plek daarin, en voor onze eigen ziel. Maar er waren vanaf het allereerste begin ook andere bewegingen die op gang werden gebracht door de persoon van Jezus dan de Romeinse stroom die zo bepalend is geweest voor onze huidige kerken en theologie.

Op deze avonden lezen we teksten uit twee andere tradities die vandaag weer grote zeggingskracht blijken te hebben voor veel mensen binnen en buiten de kerken: de Keltische en de Nestoriaanse. De Keltische heeft grote invloed gehad op de cultuur en religie in met name de Angelsaksische gebieden. De Nestorianen trokken al heel vroeg naar het Oosten, gingen de dialoog aan met Oosters denken en werden een levende beweging in het oude China. En in beide speelt de natuur een grote rol. Kunnen zij ons nieuwe inspiratie geven?

Begeleider: Just van Es
Just van Es was o.a. docent aan verschillende universiteiten in Nederland en Indonesië, ziekenhuispredikant in Heemstede en predikant in Wassenaar. Schreef over metaforie en ironie in religieuze taal. Zijn laatste boek is: ‘Weg uit het moeten; religie als verstrikking en ontknoping’.

Data: woensdagavond 15, 22 en 29 april 2020
Tijdstip: 19.30-21.30 uur
Locatie: Vincentiusgebouw, Vincentiusstraat 6, 9981 AX Uithuizen
Kosten: € 15,00, exclusief koffie of thee
Opgave: tot maandag 6 april 2020
Bij: Ria Carpay: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0595 415234
of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06 1789667