Klaagzangen als inspiratiebron

Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem, Rijksmuseum SK-A-3276
Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem, Rembrandt van Rijn, Rijksmuseum

Er wordt veel geklaagd, over van alles en nog wat, en dagelijks worden klachten ingediend. Maar in vragen van lijden en dood krijgen klagen en klacht een bijzondere betekenis.

In de Goede Week nemen de Klaagzangen van Jeremiah een bijzondere plaats in, tijdens de ‘Stille Metten’. We kennen de beelden van klaagvrouwen in diverse tradities. Maar hoe gaan wij om met uiting geven aan ons verdriet en verlies?

Over die vraag bezinnen we ons op deze dag met Klaagzangen als inspiratiebron. Het leed doorleven en het durven bevragen geeft richting aan onze overweging en het gesprek.

De dag is bedoeld voor iedereen die bewust op weg wil naar Pasen en voor zichzelf behoefte heeft om daar op een bezinnende manier bij stil te staan.

Deze dag wordt gegeven door Chris Fictoor, als geassocieerd lid is hij verbonden aan de kloosterorde van de Karmelieten.

Chris Fictoor is componist, dirigent, muziekpedagoog en kerkmusicus. Hij was onder meer directeur van het Prins Claus Conservatorium Groningen en bestuurder van beleidsinstellingen op het terrein van Hoger Onderwijs en van Cultuur. Vanuit de stichting Chris Fictoor Foundation verzorgt hij lezingen, trainingen en coaching, vooral over de verbinding tussen muziek en spiritualiteit. De stichting begeleidt verder de ontwikkeling van beginnende muziekprofessionals.

Programma van de dag
09.30 uur de koffie staat klaar
10.00 uur Eerste sessie. Zingen van een lied.
11.15 uur Koffiepauze
11.30 uur Tweede sessie. In gesprek met elkaar
12.30 uur Lunchpauze
13.15 uur Derde sessie. Muziek.
14.15 uur Theepauze
14.30 uur Afsluitende vesperviering
15.00 uur Einde

Plaats: Emmaüskerk, Ra 4 in 9733 HS Groningen (Lewenborg)
Datum: zaterdag 9 april 2022
Tijd: 9.30 (koffie) -15.00 uur
Kosten: € 10,00 (Brood s.v.p. zelf meenemen; koffie/thee en soep voor eigen rekening)
Opgave: e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 17896673 (dhr. H. Mars)